Marijke Hegeman

PERU

In 2019 maakte ik een reis naar de Heilige Vallei in Peru, Cusco, Urubamba. Hoofddoel was een bezoek aan het project Ninõs del Arco Iris, opgezet door de nederlandse Helena van Engelen. Van hieruit werden we  gegidst door Octavia Puma, afkomstig uit de regio en welbekend met het project. Samen met zijn vrouw Lisette Verkerk vangen ook zij kinderen op en geven met veel passie les in traditionele weeftechnieken. 

Naast de prachtige ervaringen die ik hier heb opgedaan heb ik na een pauze van ruim 1 jaar hier, met beperkte middelen ( pen, papier, acrylstiften en een reis-aquareldoos ) weer mijn eerste ‘snelle’ schetsen  gemaakt. Terug in nederland was ik geïnspireerd om iets terug te doen voor deze gepassioneerde mensen. ik besloot met de verkoop van gemaakte tekeningen en schilderijen een deel van de opbrengst te schenken aan de stichting Puma Ayni van Otavio en Lisette. 

Een aantal werken zijn nog te koop.

..de weg van het hart, de intuïtieve geest…’el condor’ kruising The Andes.

naar mijn beleving verdiende deze condor een groter doek. Het werd een inspirerende verkenning van de kracht van deze vogel. Wat een lijf, wat een vleugels..!!

olieverf op doek 100×80 cm. , naar een foto @octaviopuma

 

 

Getroffen door de intensiteit van de omstandigheden .

Omgeving Urubamba naar foto van @MaartenSchets

 

30x40cm, oil on board

 

Opgroeien in de Andes, leven met de elementen.

naar een foto @maartenschets

30x40cm, oil on canvasboard

Lisette Verkerk  , Stichting Puma Ayni.

inktpen, acrylstift en aquarel op papier

De (dode) kolibrie wordt in traditionele ceremonies gebruikt om het ontbrekende stuk van de ziel aan te roepen. Laat symbool voor de vreugde van het leveren de lichtheid van het zijn: vreugde scheppen en genieten in dat wat je doet…de nectar zal stromen.

Deze kolibrie mocht na een botsing met het raam even bijkomen in de hand van Otavio

inkt en  acryl op papier, 20x13cm.

Helena van Engelen, founder Fundación Niños del Arco Iris. Urubamba, Cusco. Het geven van onderwijs ,medische hulp en voeding